Onderzoekers AWO winnen wetenschapsprijzen

24 November 2016

Bram de Boer heeft met zijn poster tijdens de CAPHRI Research Day de CAPHRI Jury Poster Award en de CAPHRI Public Poster Award gewonnen. Zijn poster ging over zorgboerderijen die 24-uursverpleeghuiszorg bieden voor mensen met dementie. Het was een interactieve poster waarop mensen via een tablet een filmpje konden kijken om een indruk te krijgen van wat een zorgboerderij precies is. Het onderzoek van Bram toont aan dat zorgboerderijen een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande verpleeghuissector. Zorgboerderijen bieden bewoners een dagelijks leven met meer activiteiten, sociale interacties, fysieke inspanning en mogelijkheden om naar buiten te gaan in vergelijking met bestaande verpleeghuizen. Naast de award heeft Bram 500 euro ontvangen om aan zijn onderzoek te besteden.


Tijdens het 5e European Nursing Congress in Rotterdam heeft Irma Everink de ‘Early Stage Researcher Award’ gewonnen. Deze award werd toegekend voor haar abstract ‘Effects of an integrated care pathway within geriatric rehabilitation: preliminary results’. Haar abstract werd gekozen door een internationale jury die haar abstract beoordeelden op kwaliteit van de gebruikte onderzoeksmethoden, het innovatieve karakter en betrokkenheid van de doelgroep. Haar abstract werd gekozen omdat het een voorbeeld was van een goed ontworpen studie waarbij gebruik is gemaakt van een multidisciplinaire werkgroep bij het ontwikkelen van de interventie (het zorgpad). Daarnaast zijn zowel directe patiëntuitkomsten als de economische impact van de interventie geëvalueerd.
Het onderzoek van Irma toont aan dat door implementatie van het zorgpad de zelfstandigheid in (I)ADL activiteiten onder patiënten is toegenomen, een groter percentage patiënten na geriatrische revalidatiezorg naar de thuissituatie werd ontslagen en de totale zorgkosten zijn afgenomen.