Symposium 'Dementiezorg in Europa', 8 nov 2013

08-11-2014

150 bezoekers aan het derde symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg worden aan de hand van een film meegenomen in het onderwerp van deze middag. Hilde Verbeek, Hanneke Beerens en Basema Afram, onderzoekers van de Universiteit Maastricht, laten een tipje van de sluier zien van hun studie ‘RightTimePlaceCare’oftewel op op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats de juiste zorg.

Hoe staat het in Nederland met de ouderenzorg? En in het bijzonder de zorg voor demente ouderen vergeleken bij andere Europese landen? De overgangsperiode van de dementerende oudere in de thuiszorg naar de verpleeghuiszorg? En de belasting van de mantelzorger daarbij? Worden kwaliteitsverschillen in de ouderenzorg ervaren tussen landen? Wat is de beste zorg voor mensen met dementie en op welke plaats, thuis óf in het verpleeghuis?

Op deze en nog meer vragen worden vanmiddag antwoorden gegeven en ervaringen met elkaar uitgewisseld over één bepaald thema in de ouderenzorg. ‘Vandaag horen jullie als eerste de resultaten van de driejarige Europese studie ‘RightTimePlaceCare’, zo opende hoogleraar ouderenzorg en middagvoorzitter Jan Hamers van de Universiteit Maastricht op 8 november jl. het jaarlijkse congres van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
Prof. dr. Jan Hamers, Universiteit Maastricht (middagvoorzitter):
Opening

Unieke werkwijze in Nederland

In een vloeiende overgang na de opening grijpt professor Jan Hamers de kans om de organisatie van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg toe te lichten. In de werkplaats vindt samenwerking plaats tussen praktijk- en kennisinstellingen en naast de Universiteit Maastricht zijn Meandergroep Zuid-Limburg, Vivre, Sevagram, Cicero Zorggroep, Orbis Medisch en Zorgconcern en Zuyd Hogeschool de deelnemers. Detacheringen zijn visa versa. In de vorm van duo-aanstellingen werken onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht en de Zuyd Hogeschool in zorginstellingen en zijn zorgverleners voor promotieonderzoek gedetacheerd bij de kennisorganisaties. ‘De samenwerking die wij in Zuid-Limburg hebben zie je nergens in Nederland en is zelfs uniek in de wereld. Op onze nieuwe website www.academischewerkplaatsouderenzorg.nl kunnen jullie de diverse samenwerkingsprojecten bekijken’, promoot Jan Hamers. De meeste projecten worden breed over alle organisaties uitgevoerd. Naast dementiezorg betreft het thema’s als bewegen, vrijheidsbeperking, kleinschalig wonen, arbeidsbesparende innovaties. Als rode draad geldt dat de knelpunten in de zorg het vertrek- en eindpunt voor projecten vormen. Dat betekent dat bijna iedereen in de organisatie eraan meedoet en dat praktijk en onderzoek met elkaar verbonden zijn en beter op elkaar kunnen aansluiten.