Verslag Wetenschapsdag 3 juni 2016

03-06-2016


Vrijdag, 3 juni 2016 vond een goed bezochte (110 pers.) wetenschapsdag van de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) plaats in Maastricht. 

U kunt de presentaties inzien door op de programma onderdelen te klikken. De presentatie wordt dan onderaan de pagina getoond.

Het verbinden van wetenschap en praktijk in de ouderenzorg is de belangrijkste doelstelling van de vijf academische netwerken uit Maastricht (AWO-ZL), Nijmegen (UKON), Groningen (UNO-UMCG), Leiden (UNC-ZH) en Amsterdam (UNO-VUMC). Deze netwerken beogen de zorg en behandeling aan cliënten in de verpleeg- en verzorgingshuizen beter te onderbouwen en te verbeteren.

Tijdens dit symposium werden nieuwe inzichten gepresenteerd op het gebied van kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven voor ouderen. De onderwerpen die aan bod kwamen, waren:

  • Valangst en op weg naar herstel bij geriatrische revalidatie
  • Reductie van onjuist psychofarmaca gebruik bij dementie in verpleeghuizen; en opioïd gebruik bij ouderen
  • Orobics game toegepast in de logopediepraktijk
  • Hartfalen bij verpleeghuisbewoners
  • Pijnbeoordeling bij mensen met dementie
  • Jonge mensen met dementie: beloop van cognitie en ernst van de ziekte
  • Gerontopsychiatrie: eerste resultaten overzichtsstudie

 

Naast wetenschappelijke presentaties werden ook innovatieve praktijkvoorbeelden gepresenteerd, met gelegenheid tot discussie waar volop gebruik van werd gemaakt. Tijdens de lunch werden posters gepresenteerd door diverse onderzoekers uit de netwerken.

Het symposium werd positief ontvangen en de bezoekers waren zeer geïnteresseerd in verdere uitwisseling van ontwikkelingen en inzichten.

De presentaties zijn hiernaast te vinden.

Het programma kunt u hier downloaden.

 

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
Jos Schols, UM: 
Opening Wetenschapsdag 2016