Nieuwsbrief 18 – December 2017

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 18 Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg - December 2017

  
 
 
 

AWO Symposium 'Toekomst van de ouderenzorg: Werken met hart en ziel aan innovatie' op 16 november 2017

Donderdag 16 november 2017 vond het jaarlijkse symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO) plaats. Het thema van dit jaar was: 'Toekomst van de ouderenzorg: Werken met hart en ziel aan innovatie'. Centraal stond de arbeidsmarkt en alles wat daarmee samenhangt.

Het verslag van het symposium en de gegeven presentaties staan nu online op onze website.

 

Lees meer

Actief ouder worden: Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Negentachtig procent van de somatische verpleeghuisbewoners is inactief en slechts 4% haalt de bewegingsrichtlijn. Deze richtlijn stelt dat volwassenen en ouderen minimaal 150 minuten per week moeten bewegen en dat ze stilzitten zoveel mogelijk moeten voorkomen. "Beweging verbetert de kwaliteit van leven", aldus Mirre den Ouden, promovendus bij Academische Werkplaats Ouderenzorg verbonden aan Universiteit Maastricht. Zij gaf, samen met Sandra Zwakhalen, een workshop over haar onderzoek naar het stimuleren van beweging in het verpleeghuis, tijdens het Topcare-symposium 2017.

Lees meer

Wetenschapsprijzen voor Academische Werkplaats Ouderenzorg

Tijdens de CAPHRI Research Day ontving Ruud Halfens de Societal Impact Award voor zijn indrukwekkende werk met de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) Hij is hier bijna 20 jaar geleden mee gestart en de LPZ heeft de aandacht voor en behandeling van zorgproblemen (zoals decubitus en ondervoeding) in de Nederlandse zorg enorm beinvloed

Klik hier voor meer informatie over de LPZ >

 

 

Daarnaast ontving Hanneke Beerens de Dissertation Award voor het beste proefschrift van CAPHRI in 2016. Hanneke promoveerde in april 2016 cum laude op haar onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen met dementie.

Klik hier voor meer informatie over haar onderzoek >

 

Meer inzicht in 24-uurszorg op een zorgboerderij

Op 19 oktober 2017 promoveerde Bram de Boer op zijn proefschrift 'Living at a green care farm; an innovative alternative for regular care at nursing homes for people with dementia'. 

In zijn onderzoek ging Bram in op drie centrale vragen: Wat betekent wonen op een zorgboerderij voor de bewoners? Hoe ziet het dagelijks leven er daar uit? Hoe zit het met de kwaliteit van de zorg? En wat zijn de ervaringen van mantelzorgers? Hij heeft daarbij de zorgboerderij vergeleken met andere vormen van kleinschalig wonen en grootschalige verpleeghuisafdelingen.

Lees meer

Fijne feestdagen en een gelukkig 2018

De medewerkers van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2018.