Nieuwsbrief 12 - juli 2016

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 12 Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid Limburg - juli 2016

  
 
 
 

Prof. Jan Hamers spreekt Koning Willem-Alexander en Staatssecretaris Van Rijn over verpleeghuiszorg

Op 5 juli jl. sprak Prof. Jan Hamers Koning Willem-Alexander en Staatssecretaris Van Rijn over de ouderenzorg. Het ronde tafelgesprek dat ruim een uur duurde, vond plaats op zorgboerderij Reigershoeve in Heemskerk, waar de Koning vooraf een rondleiding kreeg.

De kwaliteit en de toename van de complexiteit van de verpleeghuiszorg stond centraal in het gesprek. Resultaten van diverse onderzoeken van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO) zijn de revue gepasseerd, waaronder het recente onderzoek naar de relatie tussen personeelsinzet en kwaliteit van verpleeghuiszorg en de studie naar effecten van zorgboerderijen.

Lees meer

Marielle van der Velden, specialist ouderengeneeskunde bij Cicero Zorggroep, over hartfalen bij verpleeghuisbewoners

Ouderenzorgorganisatie Cicero Zorggroep participeert in de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Marielle van der Velden, specialist ouderengeneeskunde, is vanuit Cicero Zorggroep een dag per week gedetacheerd naar de werkplaats om onderzoek te kunnen doen. In 2006 zijn na een eerste kennismaking met Prof. dr. Jos Schols de eerste stappen naar een promotietraject gezet over hartfalen bij verpleeghuisbewoners. Deze studie laat zien dat onderzoek bij verpleeghuisbewoners goed mogelijk en ook relevant is. De verpleeghuispopulatie kenmerkt zich door de aanwezigheid van chronische ziekten waaronder hartfalen. Gangbare richtlijnen over deze ziektes zijn onvoldoende op deze specifieke kwetsbare groep gericht. Door dit onderzoek uit te voeren hebben we veel meer inzicht gekregen in het ziektebeeld hartfalen binnen deze specifieke groep van ouderen. De resultaten van de promotiestudie zijn dat hartfalen bij verpleeghuisbewoners veel voorkomt en dat er  onvoldoende conform de richtlijnen wordt behandeld.

Verder blijkt dat de diagnose hartfalen redelijk betrouwbaar door de specialist ouderengeneeskunde in het verpleeghuis zelf vastgesteld kan worden.Op 12 oktober 2016 verdedigt Marielle van der Velden haar proefschrift en voorafgaand aan haar promotie vindt een symposium plaats met als thema 'Vooruitkijken in de ouderenzorg'.

Lees meer

Werkwijze Academische Werkplaats Ouderenzorg als internationaal voorbeeld

Afgelopen tijd stond de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg centraal als model om een structurele en vruchtbare samenwerking te realiseren tussen wetenschap, praktijk en beleid van ouderenzorg en onderwijs. De multidisciplinaire werkwijze en kracht van duo-aanstellingen, waarbij senior onderzoekers werkzaam zijn in de praktijk wordt als voorbeeld gezien om evidence-based practice te realiseren in de ouderenzorg.

In het kader van het Europese project ALHTOUR ontving de AWO van 22 t/m 24 juni haar partneruniversiteiten in Lissabon (Portugal), Macerate (Italie) en Leuven (Belgie). In het ALHTOUR project heeft de AWO-ZL een voorbeeldfunctie voor de ontwikkeling van een 'living lab' voor gezondheidstoerisme in Portugal. 7 en 8 juli waren de ontwikkelaars van het My Home Life Program (Prof Julienne Meyer en Prof. Belinda Dewar) op bezoek. Het My Home Life Progam heeft als doelstelling om kwaliteit van leven en zorg in verpleeghuizen te vergroten. 

Lees meer

Noteer alvast! Jaarlijks symposium Academische Werkplaats Ouderenzorg 11 november 2016 door Mosae Zorggroep en Vivantes

Voor het zesde jaar op rij vindt het jaarlijkse symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg plaats. Elk jaar is een andere partner aan de beurt om het symposium te organiseren. Deze keer zijn Mosae Zorggroep en Vivantes aan zet. Het symposium vindt plaats op 11 november a.s. Noteer deze datum alvast in je agenda! Programma en nadere informatie volgen later.