Hoge vaccinatiegraad heeft nog niet geleid tot grote versoepelingen

28 April 2021

Al bijna een jaar lang worden 76 verpleeghuislocaties in Nederland gevolgd via de monitor door de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen. In deze nieuwe meting is gekeken naar de impact van het vaccineren van bewoners en medewerkers op het dagelijks leven in de Nederlandse verpleeghuizen. Begin deze maand was in de meeste verpleeghuizen bijna 80% van de bewoners gevaccineerd en tussen 60 en 70% van de medewerkers. In veel verpleeghuizen is het percentage gevaccineerde bewoners zelfs hoger dan 80%. Deze hoge vaccinatiegraad heeft nog niet geleid tot grote versoepelingen. Bezoekregelingen zijn op veel locaties nog altijd strikt. Zo is in 20% van de huizen één vaste bezoeker nog steeds de norm, komen in de helft van de verpleeghuizen nog geen kleinkinderen op bezoek, kent een derde van de verpleeghuizen vaste bezoektijden en mogen in 1 op de 5 locaties bewoners het verpleeghuis niet verlaten voor bezoek elders.

Welbevinden verpleeghuisbewoners

Ook na vaccinatie blijkt de impact van de coronapandemie onverminderd groot op het dagelijks leven van verpleeghuisbewoners. De meerderheid van de verpleeghuizen meldt nog steeds een verminderd welzijn van bewoners, vooral door aanhoudende gevoelens van eenzaamheid. Er is nog steeds sprake van een afname van sociale interactie en in de meeste huizen is het nog niet toegestaan dat bewoners en naasten elkaar knuffelen. Enkele verpleeghuizen zeggen eerst alle bewoners te willen vaccineren alvorens te versoepelen; andere zeggen nog geen beleid te hebben met het oog op versoepelingen. Sommige vinden dat in verpleeghuizen dezelfde strikte regels moeten blijven gelden als in de rest van de maatschappij. “Maar de vaccinatiegraad in de maatschappij is veel lager en verpleeghuisbewoners gaan doorgaans niet naar een IC”, zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg en voorzitter van de AWO Limburg. “Ik begrijp hoe moeilijk het is om de eerste stappen te zetten, maar dit is hét moment waarop verpleeghuizen het initiatief kunnen nemen om, in overleg met bewoners, naasten en medewerkers, op grote schaal te versoepelen.”

Lees hier het volledige rapport

Lees hier alle rapporten

Een greep uit de media