Een ervaring uit de AWO-ZL Zorgpool

15 May 2020

Door het Coronavirus (COVID-19) is de druk op de ouderenzorg in thuiszorg en verpleeghuizen heel groot. Daardoor kan het zijn dat er straks meer medewerkers nodig zijn dan er nu werkzaam zijn in de zorg. Daarom zette de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg een pool op voor (vrijwillige) hulpkrachten in de ouderenzorg. 

Johanna Rutten, onderzoeker en promovendus bij de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg, meldde zich ook aan voor de zorgpool en wordt sinds begin april ingezet bij Envida. 

“Het zorgpersoneel moet de dagelijkse procedures reorganiseren en met deze bijzondere situatie zien om te gaan. Daarom besloot ik om te helpen in het plaatselijke verpleeghuis in mijn dorp. Als student werkte ik daar en ik vond het altijd leuk om tijd door te brengen met de bewoners en mijn collega's. In deze situatie ben ik blij dat ik een helpende hand kan bieden en misschien de tijd dat bewoners alleen op hun kamer zijn een beetje gelukkiger kan maken. De laatste weken heb ik vooral in het weekend in de avonduren gewerkt. Sinds de locatie coronavrij is mag ik ook op de psychogeriatrische afdeling werken en probeer ik de bewoners met dementie door activiteiten of een praatje vrolijker te maken. In deze tijd is individuele aandacht voor de bewoners bijzonder belangrijk.”

Johanna vervolgt: “Naast mijn inzet in de AWO-ZL pool werk ik verder aan mijn onderzoek. Mijn PhD-project gaat over het verbeteren van relatiegerichte zorg in verpleeghuizen en deze uitzonderlijke situatie geeft mij inzicht in hoe de verschillende partijen in het verpleeghuis manieren vinden om de crisis aan te pakken. Op dit moment houd ik me ook bezig met de pilot rondom de versoepeling van de bezoekregeling in verpleeghuizen. Hopelijk kunnen meerdere verpleeghuizen binnenkort hun deuren openen zodat de bewoners weer bezocht kunnen worden op een veilige manier.”